طراحی و اجرای سیستم گاز رسانی یکی از خدمات تخصصی شرکت فنی مهندسی سپهر انرژی اسپادانا است. این خدمات در بخش های زیر قابل ارائه است
- شبکه گاز رسانی ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری
- شبکه گاز رسانی کارخانجات و کارگاههای صنعتی
- شبکه گاز رسانی گلخانه و ویلا
- شبکه گاز رسانی برای متقاضیان مصرف عمده با فشار گاز ۲ الی ۶۰ پوند
طراحی سیستم لوله کشی گاز متناسب با نوع کاربری و تجهیزات مورد استفاده، انجام میشود. طراحی شبکه گازرسانی داخلی ( که به اختصار “لوله کشی داخلی” نامیده میشود و نقطه شروع آن از بعد از علمک گاز میباشد )، بایستی بر اساس مقررات ملی ساختمان و استانداردهای شرکت ملی گاز ایران انجام گیرد. جهت آشنایی بیشتر با با موضوعات مرتبط با گازکشی با وبسایت سپهر انرژی اسپادانا همراه باشید.
مصالح مورد استفاده در لوله کشی گاز
الف- لوله فولادی
لولههای فولادی معمولا از نوع فولاد سیاه می باشد زیرا استحکام ،مقاومت بالایی در برابر حرارت و فشار بالا و زنگ زدگی دارند و بیشترین کاربرد را در لوله کشی گاز مصارف مسکونی و صنعتی دارند و در مقایسه با سایر انواع لوله، در صنایع با حساسیت بالا، کاربرد بیشتری دارند. لوله های فلزی به دو دسته درز دار و بدون درز تقسیم بندی می شوند.
۱- لوله فولادی درزدار
در هنگام ساخت لوله درزدار در راستای طولی، لوله دارای خط جوشکاری می باشد . لوله درزدار در نقاطی که جوشکاری شده است دارای ضعف می باشد و هنگامی که فشار و دمای سیال بیش از اندازه بالا برود می تواند باعث آسیب رسیدن به لوله شود. پس بهتر است در این گونه مواقع از لوله های مانسمان (بدون درز) استفاده کنیم و در مواقعی که فشار و دمای سیال به صورت عادی می باشد ترجیحا بهتر است از لوله های درزدار استفاده کنیم زیرا از نظر اقتصادی بسیار به صرفه می باشد.
۲- لوله مانیسمان (مانسمان)
لوله ای است که از شمش فولاد تولید می شود و یک استوانه بدون درز می باشد. روی لوله های مانیسمان از یک لایه پوشش لاکی استفاده می شود ،در لوله مانیسمان هیچگونه درز جوشی در طول لوله مشاهده نمی شود.
لوله های مانیسمان از آنجا که بدون درز تولید می شود، به هیچ گونه جوشکاری احتیاج ندارد به همین دلیل تحمل فشار در برابر خوردگی آن از سایر گروه ها بالاتر است.
۳- لوله API
این گونه لوله ها نوعی لوله فولادی درزدار می باشد و به طور گسترده در صنایع نفت و گاز مورد استفاه می شود. منظور از API استاندارد انستیتو نفت آمریکا یعنی American Petroleum Institute است.
در بسیاری ار کشورها و از جمله ایران، برای تولید لوله های انتقال گاز، نفت و آب به کار می رود. لوله API از آلیاژ خاصی از فولاد ساخته می شود که میزان کربن آن نسبت به فولاد معمولی کمتر بوده و باعث می شود دارای استحکام، مقاومت،عمر طولانی و خواص مکانیکی بالاتری باشد. این موضوع باعث شده که قیمت این گونه لوله ها بیشتر از انواع لوله گازها باشد .تفاوت اصلی بین این گونه لوله ها با لوله های درز دار در ضخامت آن ها می باشد که لوله های API دارای ضخامت بیشتری نسبت به درزدار می باشد.
ب- پلی اتیلن:
پلی اتیلن نوعی پلیمر است که در برابر ضربه و حرارت مقاومت بالایی دارد و به دلیل سبکی، حمل و نقل آن هم به سهولت انجام میگیرد. لوله های پلیاتیلن گازرسانی به دلیل ویژگی های ساختاری مناسب، به طور گسترده ای استفاده می شود .
این گونه لوله ها در برابر لرزش، ارتعاش و فشارهای زمینی و همچنین رانش زمین، دارای مقاومت و استحکام بالایی هستند. یکی از مهمترین ویژگی های این لوله ها آنست قابلیت جوشکاری لوله با لوله و اتصالات در این گونه لوله ها راحت می باشد. عمر این لوله ها تا حدود ۵۰ سال تخمین زده می شود.
در حال حاضر از این نوع لوله ها برای خطوط فشار قوی شبکه گازرسانی استفاده نمی شود، و صرفا برای لوله کشی گاز داخلی مشترکین عمده با مصرف گاز بیش از ۱۰۰ متر مکعب در ساعت و فشار ۲ الی ۶۰ PSI مورد استفاده قرار می گیرد. امکان استفاده از لوله های پلی اتیلن مطابق با دستورالعمل ها و بخش نامه های شرکت ملی گاز ایران و مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان صرفا برای لوله کشی گاز داخلی مشترکین عمده با مصرف گاز بیش از ۱۰۰ متر مکعب در ساعت و فشار ۲ الی ۶۰ PSI مجاز است و برای مصارف و فشار کمتر در حال حاضر فقط استفاده از لوله های فلزی برای” لوله کشی داخلی” گاز مجاز است.
مراحل لولهکشی گاز ساختمان
اولین گام در لولهکشی گاز بازدید از پروژه مورد نظر و بررسی نقشه جانمایی تجهیزات و دودکش ها در محل است. برای پروژه های صنعتی نقشه PFD (Process Flow Diagram) سایت صنعتی بررسی و پیش طرح مناسب برای اجرا و بازرسی ناظر ذی صلاح آماده میشود. پس از تهیه پیش نقشه لولهکشی گاز، برای بازدید و اخذ نظر ناظر ذی صلاح، در مراجع و سازمانهای ذی صلاح پیگیری های اداری صورت می پذیرد.
برای طراحی مسیر عبور لوله گاز مسیری با کوتاهترین و ایمن ترین طول جهت عبور لوله گاز مطابق شرایط مندرج در مبحث شماره ۱۷ مقررات ملی ساختمان، لوله کشی گاز طبیعی، در نظر گرفته میشود. پیش نقشه تهیه شده با توجه به نظر مشاوران و مهندسین ناظر پروژه، مورد تایید قرار میگیرد و جهت اجرا به مجری ابلاغ میشود. لوله کشی گاز بصورت لوله کشی روکار یا توکار طراحی می شوند که روکار یا توکار بودن آن بستگی به مرحله پیشرفت عملیات ساختمان و سایر شرایط قانونی دارد.
بعد از تهیه پیش نقشه نوبت به خرید لوله ها، اتصالات و شیرآلات گاز استاندارد می باشد که سایز لوله های گاز با توجه به درصد افت فشار مجاز و مصرف گاز شبکه داخلی، طراحی و محاسبه می گردد (مطابق شرایط مندرج در مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان). بعد از خرید لوله ها، اتصالات و شیرآلات، و تایید دستگاه نظارت، عملیات اجرایی آغاز می شود. در شرکت سپهر انرژی اسپادانا عملیات لوله کشی گاز توسط افراد آموزش دیده در مراکز آموزشی ذیصلاح انجام میگردد.
برای تست شبکه داخلی گاز با فشار کاری ۰.۲۵ PSI ، بعد از اتمام عملیات اجرایی، آزمایش مقاومت و نشتی با فشار آزمایش (۳۰پوند بر اینچ مربع) صورت می پذیرد و برای این آزمایش نیاز به فشار سنجی می باشد که دامنه کاری آن (۰ تا۶۰) پوند بر اینچ مربع و یا (۰تا ۴) بار مندرج شده می باشد ، در طی مدت ۲۴ ساعت، افت فشاری در سیستم لوله کشی نباید مشاهده شود و در مرحله آخر مهندس ناظر گاز برای تایید نهایی نحوه لوله کشی گاز باید از پروژه بازدید و تایید نهایی بمنظور اشتراک پذیری و درخواست کنتور را صادر نماید. دستورالعمل تست و تایید شبکه های گاز مشترکین عمده با فشار ۲ الی ۶۰ پوند، پیچیده تر است و لازم است متقاضیان مصرف عمده مطابق با دستورالعملها شرایط را به منظور شروع بکار برای مجری ذیصلاح فراهم نمایند.
شرکت ” فنی مهندسی سپهر انرژی اسپادانا ” دارای مجوز رسمی از اتحادیه لوله کشان گاز، مجوز فعالیت تخصصی از سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان و رتبه “تاسیسات و تجهیزات” از سازمان برنامه و بودجه، و مجوزهای حرفه ای پرسنل اجرایی می باشد و قادر است خدمات تخصصی مرتبط با شبکه گاز را با بهترین کیفیت و در کوتاه ترین زمان ممکن ارائه نماید. جهت اطلاع از شرایط و عقد قرارداد مشاوره، طراحی، نظارت و اجرا با با ما در تماس باشید