امروزه دستگاه چیلر از مهم ترین تجهیزات تولید برودتی در ساختمان های بزرگ می باشد که یکی از عوامل تاثیر گذار در بهینه ساری مصرف انرژی ساختمان می باشد و همچنین یکی از کاربردی ترین دستکاه های تهویه مطبوع شناخته می شوند و به دلیل دارا بودن سطح بهینگی بالا در عملکرد، بسیار مورد توجه طراحان و کارفرماین ساختمانی می باشد. برای شناخت بیشتر چیلر با سپهر انرژی همراه باشید.

این دستگاه  می تواند حرارت را ازیک سیال  (معمولا آب) یا گاز (مانند هوا) با استفاده از یک سیکل تراکمی یا سیکل جذبی گرفته و آن را سرد کند و به طور کلی برای خنک کردن هوا یا دستگاه هایی همچون فن کویل یا هواساز استفاده می شود

به طور کلی چیلرها ۲نوع می باشند:

۱)چیلر تراکمی:

چیلر تراکمی شامل چهار مولفه اصلی:۱)کمپرسور، ۲)کندانسور، ۳)شیرانبساط، ۴) اواپراتور می باشد. نحوه کار به این صورت می باشد که در ابتدا بخار مبرد توسط کمپرسور متراکم می شود و پس از افزایش فشار و دما ،جهت از بین بردن حرارت وارد کندانسور می گردد و با از دست دادن حرارت بیشتر به مایع تبدیل می شود. در ادامه از شیر انبساط عبور کرده و باعث ایجاد  افت فشار ناگهانی شده، و در نتیجه مقدار کمی از آن تبخیر می گردد. مخلوط مایع و بخار به وجود آمده با دمایی پایین تر وارد اواپراتور شده و با جذب گرمای آب یا هوا، تبخیر شده  و در آخر بخار مبرد به کمپرسور باز می گردد.

چیلر تراکمی

چیلرهای تراکمی به دو دسته تقسیم می شوند:

  • چیلر آب خنک:

برای خنک کردن آب موجود در سیستم سرمایشی استفاده می شود که در واقع حرارت را از فضایی که نیاز به کنترل دمایی دارد را دور کرده و به فضایی دیگر انتقال می دهد.از آن جایی که کندانسور چیلرهای آب خنک از آب به عنوان ماده محرک و خنک سازی خود استفاده می کنند، به این منظور برای هر چیلر آبی یک برج خنک کننده در نظر گرفت شده است.چیلرهای آبی جهت انجام این کار باید به وسیله پمپ آب سرد و لوله کشی به مدار آب ساختمان متصل باشند.این لوله کشی ها به ترمینال متصل می شوند و با گردش آب سرد چیلر به داخل هر قسمت از محیط، گرما را از آن قسمت دفع می شود.

  • چیلر هوا خنک:

 قسمت های اصلی چیلر تراکمی هوا خنک شامل: کمپرسور و موتور الکتریکی کوپل شده به آن، کندانسور هوا خنک، شیر انبساط، اواپراتور، آب ومبرد می باشد. واژه تراکمی به این خاطر می باشد که فرآیند سرمایش از طریق متراکم کردن مبرد توسط کمپرسور صورت می گیرد. مبرد در مسیری مشخص بین اجزای نشان داده شده در شکل زیر حرکت می کند و در اواپراتور، گرما را از آب می گیرد و در کندانسور گرما را به محیط اتسمفر دفع می کند.

۲)چیلر جذبی:

 چیلر جذبی از انرژی حرارتی به عنوان منبع اصلی برای ایجاد سرمایش استفاده می کند در این گونه چیلرها از آب به عنوان مبرد و برای تامین گرما برای به کار انداختن چیلر از گاز طبیعی یا گازوئیل استفاده میشود.

در تقسیم بندی عمومی می توان چیلرهای جذبی را به دو دسته (آب و آمونیاک) و ( لیتیوم بروماید و آب) طبقه بندی کرد . بر حسب اجزای سیستم هم می توان چیلرهای جذبی را به صورت تک اثره و دو اثره  تقسیم بندی کرد.

ساختار اصلی این گونه چیلرها شامل چهار قسمت: اواپراتور، ابزوربر، ژنراتور و کندانسور می باشد .

اواپراتور:در قسمت پایینی چیلرهای جذبی قرار دارند. مایع مبرد در اواپراتور به دلیل فشار پایین محفظه تبخیر شده و در نتیجه درجه حرارت آب سرد درون لوله های اواپراتور کاهش می یابد.

ابزوربر:در پوسته پایینی چیلرهای جذبی قرار دارد و وظیفه آن جذب بخار مبرد تولید شده در اواپراتور می باشد.

ژنراتور:در محفظه بالایی چیلرهای جذبی قرار دارد و جداسازی مبرد از لیتیم بروماید و غلیظ کردن آن را انجام می دهد.

کندانسور: در قسمت بالایی این گونه چیلرها قرار دارند و مبردی که توسط ژنراتور تبخیر شده است را تقطیر می کند. بخار مبرد با لوله های سرد حاصل از گردش آب برج خنک کننده در آن ها، تقطیر شده و به تشتک اواپراتور سرازیر می شود.

تفاوت های بین چیلرهای جذبی و تراکمی :

اصلی ترین تفاوت این دو نوع چیلر  نحوه  مصرف انرژی می باشد که در چیلر تراکمی به دلیل این که کمپرسور وجود دارد ، مصرف اصلی انرژی، مصرف برق است ، در حالی که در چیلرهای جذبی کمپرسور وجود ندارد و به جای آن ژنراتور و ابزوربر وجود دارد که مصرف انرژی در این گونه چیلرها بر پایه سوخت طبیعی می باشد که به دلیل اینکه در ایران برق از گاز ارزان تر می باشد، هزینه ثانویه ای که چیلرهای جذبی که به مصرف کنندگان تحمیل می گردد  نسبت به چیلرهای تراکمی ارزان تر است.

به طور کلی استفاده چیلرهای تراکمی به دلیل راندمان بسیار بالاتر و هزینه نصب و نگه داری کمتر مورد استقبال بیشتر مصرف کننده ها قرار گرفته است. همچنین محدودیت تولید چیلرهای جذبی در ظرفیت های پایین نیز عملا این چیلرها را از این قسمت بازار حذف کرده است.

جهت مشاوره خرید انواع چیلر همکاران منخصص ما شما را راهنمایی می نمایند. تماس با ما 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *