در سال های گذشته برای تأمین آب گرم بهداشتی مورد نیاز در ساختمان ها از آب گرم کن استفاده می شد. برای گرم کردن فضای ساختمان در فصل سرد سال نیز معمولا بخاری های گازی یا نفتی استفاده می شدند.
رفته رفته سیستم های موتورخانه در برخی مجتمع های مسکونی برای تأمین آب گرم و انرژی مورد نیاز سیستم های حرارتی به کار گرفته شدند. به این ترتیب عملا بخاری ها، جای خود را به شوفاژ یا رادیاتور دادند. با این وجود امکان احداث موتورخانه در ساختمان های مختلف به دلایل گوناگون مانند محدودیت فضا و هزینه زیاد وجود ندارد.
اینجاست که پکیج به عنوان یک راه حل فوق العاده معرفی شد. اگر میخواهید با انواع پکیج و طرز کار آنها و مزایا و معایب پکیج آشنا شوید با سپهر انرژی همراه باشید. پکیج نوعی تجهیز تأسیساتی است که وظیفه آن تولید آب گرم و انرژی مورد نیاز برای سیستم های گرمایش یعنی شوفاژ یا رادیاتور است.
از آنجا که ظاهر پکیج های منازل بسیار شبیه به آبگرمکن های دیواری است، بسیاری از افراد این وسیله را با آبگرمکن اشتباه می گیرند اما پکیج انواع دارد که الزاما دیواری نیستند ولی تصور این افراد زیاد هم اشتباه نبوده، چون پکیج در واقع نوعی آبگرمکن است، با این تفاوت که علاوه بر گرم کردن آب مصرفی می تواند همانند یک موتورخانه کوچک گرمایش محیط ساختمان را نیز تامین کند. به این ترتیب با نصب پکیج در هر واحد از یک ساختمان، عملا نیازی به موتورخانه، آب گرم کن و بخاری نخواهید داشت.
مزایای استفاده از پکیج
- کاهش هزینه سوخت و بهینه سازی مصرف
- تعمیر و نگهداری ارزانتر و سریعتر و راحت تر
- استقلال واحد ها در تنظیم دمای محیطی و آب مصرفی
- عدم نیاز به فضای زیاد
- کاهش هزینه نصب و راه اندازی
عملکرد پکیج در حالت تابستانی چگونه است؟
در این حالت هنگامی پکیج شروع به فعالیت می کند که نیاز به آب گرم باشد، این عملیات به صورت اوتوماتیک انجام می شود . هنگامی که شیر آب گرم باز می شود ، سنسور فشار ،مشعل را روشن می کند و بعد از بستن شیر آب گرم پکیج خاموش می شود.این دستور از طریق برد کنترل الکترونیک صادر می شود. مبدل حرارتی ثانویه فورا آب گرم را تولید می کند.
عملکرد پکیج در حالت زمستانی چگونه است؟
وظیفه پکیج آبگرم در فصل زمستان متفاوت است. چون علاوه بر گرم کردن آب مصرفی باید رادیاتور و مدار های گرم کننده را نیز گرم نماید. در این سیستم اولویت با آب گرم مصرفی است. وقتی شیر آب گرم باز می شود. سنسور برقی مدار رادیاتور را تا زمانی که آب گرم مصرفی باز است قطع می نماید. اما این موقت است و با بسته شدن شیر آب گرم مدار آبگرم رادیاتور وصل می گردد. به این گونه همیشه آب گرم به صورت آنی در دسترس است.
انواع پکیج ها بر مبنای محل نصب
این دسته از پکیج ها همان طور که از نامشان مشخص است، روی زمین نصب می شوند. پکیج های زمینی شباهت های بیشتری به موتورخانه دارند و در واقع می توان گفت این وسیله یک باکس کوچک شده از سیستم موتورخانه است، بنابراین توان حرارتی بسیار بالایی دارند و می توانند هم آب مصرفی و هم سیستم گرمایش ساختمان را گرم کنند.
پکیج های زمینی را بیشتر برای ساختمان های با متراژ بالا مانند ویلاها می توان استفاده کرد. به دلیل بزرگ بودن ابعاد و همچنین صدای بلندی که تولید می کند، باید در فضایی به دور از محل سکونت نصب شود. بنابراین اغلب مکان هایی از قبیل انباری، پارکینگ و یا زیرپله را برای نصب آن پیشنهاد می کنند. هر چند مدل برقی این وسیله صدای کمتری تولید می کند، اما باز هم به دلیل بزرگ بودن ابعاد، بهتر است فضای آشپزخانه را با نصب آن محدود نکنیم.
عمده پکیج هایی که در ساختمان های مسکونی استفاده می شوند، از نوع دیواری هستند. این دسته از پکیج ها فضایی را روی سطح زمین اشغال نمی کنند و در عین حال از ایمنی بالایی نیز برخوردار هستند. برای حفظ امنیت مصرف کننده این وسیله را به همراه دودکش دوجداره طراحی می کنند، علاوه بر این سیستم امینی پکیج دیواری را طوری طراحی کرده اند که در صورت کمبود اکسیژن جریان گاز ورودی به دستگاه به صورت خودکار قطع شود.
ظاهر آن ها تقریبا مشابه آب گرم کن های دیواری است که در گذشته استفاده می شدند.
مزایای دیگر :
- نه تنها از لحاظ ابعاد کوچک تر از پکیج زمینی است، بلکه صدای کمتری هم تولید می کند.
- آبگرم همیشه آماده است و تاخیری وجود ندارد. به محض روشن شدن پکیج آبگرم تهیه می شود
- مستقل شدن واحد ها و طبقات ساختمانی با استفاده از پکیج
- نصب آسان پکیج و کم هزینه جهت نگهداری
انواع پکیج بر مبنای ساختار
- پکیج های فن دار و بدون فن
پکیج های بدون فن برای نصب در فضای درون ساختمان استفاده می شوند.
در پکیج های فن دار تخلیه گازهای حاصل از احتراق به صورت اجباری و توسط فن انجام میشود. قطر دودکش پکیج های فن دار نسبت به پکیج های بدون فن کوچکتر است. در پکیج های فن دار دودکش به صورت دو لوله هم محور است که از لوله داخلی محصولات احتراق خارج و از لوله خارجی هوای لازم جهت احتراق فراهم میشود. از آنجاییکه طول دودکش هم محور محدود است در مواردی که طول دودکش از حداکثر طول مجاز دودکش هم محور بیشتر باشد می توان از دو لوله مجزا یکی جهت خروج محصولات احتراق و دیگری جهت ورود هوای تازه استفاده کرد.
این در حالی است که پکیج های فن دار به دلیل نیاز به فلنج برای تخلیه آلاینده های حاصل از احتراق باید در محیط بیرون از ساختمان نصب شوند
در پکیج های بدون فن، تخلیه محصولات ناشی از احتراق با مکش طبیعی که ناشی از ارتفاع دودکش است (حداقل ۳متر و حداکثر ۲۰ متر ارتفاع مجاز دودکش) انجام میشود، در پکیج های بدون فن بهتر است کلاهک تعدیل در انتهای دودکش نصب گردد.
- پکیج تک یا دو مبدله
دسته ای از پکیج ها به صورت تک مبدله عرضه می شوند. در این پکیج ها تولید آب گرم بهداشتی و آب مورد نیاز برای سیستم های گرمایش در یک جا صورت می گیرد.
در این پکیج ها، مبدل شامل دو لوله است بطوریکه در یکی از لوله ها آبگرم مصرفی و در دیگری آبگرم سیستم گرمایش جریان دارد. در این مدل از پکیج ها آبگرم مصرفی و آبگرم سیستم گرمایش هر دو در تماس مستقیم با شعله هستند در نتیجه احتمال ایجاد رسوب در مبدل بیشتر بوده و از آنجاییکه آبگرم مصرفی در تماس مستقیم با شعله است نوسانات دما در این مدل از پکیج ها بیشتر است.
پکیج هایی نیز هستند که از دو مبدل برخوردارند
پکیج ها دارای دو مبدل، اولیه (جهت گرم کردن آبگرم سیستم گرمایش) و ثانویه(جهت گرم کردن آبگرم مصرفی) هستند. مبدل اصلی در تماس مستقیم با شعله است و آبگرم سیستم گرمایش را گرم میکند. مبدل ثانویه شامل صفحاتی است که به صورت یکی در میان آبگرم بهداشتی و آبگرم سیستم گرمایش در میان صفحات آن جریان دارد. تشخیص وضعیت تولید آبگرم بهداشتی توسط فلوسوییچ، فلومتر و یا مشابه آن انجام میشود. بدین شکل که در صورت درخواست آبگرم بهداشتی، شیر سه راهه مسیر عبور آبگرم سیستم گرمایش را تغییر داده و آب گرم شده به سمت مبدل ثانویه جریان پیدا میکند و به شکل غیر مستقیم منجر به گرم شدن آبگرم مصرفی میشود. در صورت عدم استفاده از آبگرم بهداشتی و فعال بودن حالت زمستانه شیر سه راهه جریان را به سمت مسیر گرمایش هدایت میکند. در پکیج های دو مبدله آبگرم مصرفی به صورت مستقیم با شعله در ارتباط نیست در نتیجه احتمال ایجاد رسوب کمتر است.
انواع پکیج براساس نوع احتراق
- پکیج غیرچگالشی
در پکیج های معمولی از انرژی محسوس سوخت جهت گرمایش آب ورودی استفاده میشود. در این پکیج ها دمای دود خروجی از دودکش بالا است در واقع بخشی از انرژی حاصل از محصولات احتراق هدر میرود.
- پکیج چگالشی
در پکیج های چگالشی از یک تدبیر ساده اما مهم برای افزایش بهره وری استفاده می شود. در پکیج های چگالشی آلاینده ها ابتدا در تماس با آب ورودی به پکیج قرار می گیرند و سپس به محیط بیرون منتقل می شوند.جهت پیش گرم کردن آب ورودی استفاده می شود، در نتیجه راندمان کاری پکیج ارتقا پیدا می کند.
از آنجاییکه آب کندانس تولید شده اسیدی است، جنس لوله خروجی درین و مبدل این پکیج ها باید ضد خوردگی باشد.
انواع پکیج براساس محفظه احتراق
- پکیج با محفظه احتراق باز
در پکیج با محفظه احتراق باز، هوای لازم جهت احتراق از فضای داخل تامین می شود. تخلیه محصولات ناشی از احتراق می تواند توسط فن یا با مکش طبیعی از طریق دودکش انجام شود.
- پکیج با محفظه احتراق بسته
در پکیج با محفظه احتراق بسته، محفظه احتراق کاملا درزبند است و هوای لازم جهت احتراق باید از هوای بیرون تامین شود. در این مدل از پکیج ها دستگاه مجهز به یک فن و دودکش هم محور به منظور تامین هوای لازم جهت احتراق و خروج محصولات حاصل از احتراق است. همچنین امکان استفاده از دودکش تک محور ( دو لوله مجزا یکی جهت تامین هوای لازم جهت احتراق و دیگری جهت خروج محصولات احتراق) نیز وجود دارد.
حالا که با نکات فنی پکیج آشنا شدیم وقتشه یه خرید حرفه ای و دقیق داشته باشی. ما در گروه فنی مهندسی سپهر انرژی اسپادانا آماده ارائه مشاوره و فروش و نصب انواع پکیج از برند های معتبر هستیم.
بدون دیدگاه