یکی از تاسیسات سرمایشی متداول است که اغلب در نواحی گرم و خشک (با رطوبت پایین مانند اصفهان) مورد استفاده قرار می‌گیرد. طرز کار کولر آبی بسیار ساده است. به این ترتیب که، آب با ورود به درون محفظه کولر و جذب توسط پوشال، با هوای خارج از محفظه برخورد کرده و شروع به تبخیر می‌کند تبخیر یک واکنش فیزیکی گرماگیر است که با جذب حرارت، دمای سیستم (آب) را افزایش و دمای محیط (هوای محفظه کولر) را کاهش می‌دهد. موتور کولر، پره‌ها را به حرکت در می‌آورد و هوای خنک را از طریق شبکه تاسیسات سرمایشی به درون ساختمان منتقل می‌کند. آب سطح خارجی پوشال بخار شده و آب جدید دوباره به درون پوشال جذب می‌شود. تا زمانی که محفظه کولر دارای آب کافی باشد، فرآیند خنک‌سازی ادامه می‌یابد.

کولر آبی

مزایای کولر آبی

 کولرهای آبی از ارزان‌ترین تاسیسات سرمایشی موجود هستند که در تهویه و خنک کردن هوای ساختمان‌های مسکونی، ساختمان‌های اداری، آشپزخانه‌های تجاری، کارخانه‌های بزرگ، انبارهای بزرگ، مراکز فروشگاهی، مجموعه‌های ورزشی سرپوشیده، گلخانه‌ها، رستوران‌ها، هتل‌ها و فضاهای زیرزمینی کاربرد دارند. هزینه پایین نصب، فضای اشغال‌شده کم، بازدهی قابل قبول، این نوع کولر را به گزینه مناسبی برای کاربردهای مذکور تبدیل می‌کند.

معایب کولر آبی

کولرهای آبی فقط برای شرایط اقلیمی گرم و خشک مناسب هستند. در صورت وجود رطوبت بالا(مانند مازندران)، عملکرد کولرهای آبی به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. کنترل دما در این کولرها بر خلاف کولرهای گازی بسیار پایین و مصرف آب آن‌ها بالا است. فیلترهای مورد استفاده نیز قادر به جذب بسیاری از آلاینده‌های هوایی نیستند. به طور کلی، استفاده از این کولرها برای افراد دارای آسم یا بیماری تنفسی توصیه نمی شود.

ظرفیت کولر آبی چیست؟

ظرفیت کولر آبی معادلی است برای بیان اصطلاح علمی <جریان هوا> یا <هوادهی> که با واحد فوت مکعب در دقیقه یا متر مکعب در ساعت و یا CFM و مشابه این بیان می شود. وقتی می‌گوییم ظرفیت کولر آبی مثلاً ۴۰۰۰ است، یعنی جریان هوایی که تولید می‌کند، برابر با ۴۰۰۰ فوت مکعب در دقیقه یا ۴۰۰۰ CFM   است.

محاسبه ظرفیت کولر آبی بر اساس فضا

گام نخست: محاسبه حجم

در گام نخست باید حجم فضایی را که می‌خواهیم خنک کنیم، به دست آوریم. با توجه به اینکه ما ابعاد اتاق را برحسب متر داریم، باید در نهایت حجمی را که برحسب متر مکعب به دست می‌آوریم، به فوت مکعب تبدیل کنیم.برای اینکار حجم بر حسب مترمکعب را در عدد ۳/۳۵ ضرب می کنیم که برابرحجم بر حسب فوت مکعب می شود.

گام دوم: تعیین تعویض هوا در هر چند دقیقه

بر اساس جدول زیر عدد مورد نظر را انتخاب می کنیم

مدت بین تعویض هوا (دقیقه) نوع ساختمان نوع منطقه
۲.۵-۳ خصوصی-عمومی سردسیر
۲-۲.۵ خصوصی-عمومی معتدل
۱.۵-۲ خصوصی-عمومی گرمسیر

 

گام سوم: تعیین ظرفیت

ظرفیت یا هوادهی کولر مقدار هوایی است که در مدت یک دقیقه از کولر به محل مورد نظر ارسال می‌شود و از نسبت حجم فضا به مدت بین دو تعویض هوای محل به دست می‌آید:

تعداد تعویض هوا در دقیقه/حجم فضای مورد نظر=ظرفیت کولر آبی

به عنوان یک مثال عملی، فرض کنید می‌خواهیم برای یک اتاق با مساحت ۶۰ متر مربع، ظرفیت کولر آبی را تعیین کنیم. ابتدا حجم فضا را محاسبه می‌کنیم. با فرض ارتفاع ۳ متری، حجم فضا برابر با ۱۸۰ = ۶۰ × ۳ متر مکعب خواهد شد. برای تبدیل به فوت مکعب، این عدد را در ۵۳٫۳ ضرب می‌کنیم که برابر با ۱۸۰*۳.۳۵=۶۳۵۴ فوت مکعب خواهد شد. اگر این عدد را با توجه به جدول بالا برای مناطق مثلاً گرمسیر و نوع ساختمان خصوصی، بر ۲ تقسیم کنیم  برابر با ۳,۱۷۷ = ۲ / ۶,۳۵۴ می‌شود. بنابراین، نزدیک‌ترین کولر استاندارد بزرگ‌تر از این مقدار، یعنی ۳۵۰۰ را انتخاب می‌کنیم.

نکات استفاده بهینه از کولر آبی

سرویس  و بررسی وضعیت موارد زیر می تواند به افزایش عمر کولر و راندمان بالاتر و ایجاد دمای مطبوع بهتر کمک کند:

  • بررسی و روغن‌کاری موتور کولر
  • بررسی پمپ آب
  • شست‌وشوی حلزونی و بدنه کولر
  • تعویض تسمه
  • کنترل و روغن‌کاری یاتاقان
  • روغن‌کاری پولی
  • تعویض پوشال
  • تمیز کردن شبکه آب‌رسانی کولر
  • تراز کردن شناور
  • بازدید برزنت کولر
  • بازرسی جعبه تقسیم برق

جهت خرید کولر آبی با بهترین قیمت به فروشگاه اینترنتی ما سر بزنید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *